maanantai 22. heinäkuuta 2013

Miksi kestovaipat?

"Miksi te käytätte kestovaippoja?" oli kysymys, johon törmäsimme joka kerta, kun esikoisen vaipparalli tuli puheeksi Norjassa. Jotenkin tuntui, että valintaa täytyi perustella ja kaikkiin epäilyihin kestovaippailun järkevyydestä täytyi löytyä uskottava argumentti lähdetietoineen, jotta sai vastapuolen vakuutetuksi, että emme ole täysin seonneita. Paikallisilla oli aivan erilainen asenne kestovaippailuun. Esikoista odottaessani eräskin tuttava oikein naurahti, että hän kyllä haluaa sitten nähdä miten se muka onnistuu! Uskoi hän sitten lopulta, kun näki ja oli yllättäen hyvinkin kiinnostunut erilaisista virityksistä, joita vastasyntyneen kanssa käytimme.

Vaippakuoria, villavaippahousuja

Me suomalaisethan olemme jo ihan lähtökohtaisesti täydellisiä kestovaippailun näkökulmasta; olemme ekologisia pihejä, kierrätämme koska emme raaski heittää poiskaan, olemme kiinnostuneet käsitöistä koska meillä ei ole varaa käydä joka ilta ulkona syömässä, vaan istumme kiikkustuolissa kohtalomme vankeina ja me olemme hyvin perhekeskeisiä meillä on valtavasti lapsia.

Sisävaippoja, harsoja ja snappeja.

Jos sitten joku vähän urbaanimpi naisyksilö uraputkensa päätteeksi pyöräyttää sen oman kullannuppunsa ja on jo vähän vieraantunut perinteisestä suomalaisen naisen asemasta hällän ja nyrkin välissä, niin ei hätää, yhteiskunta pitää kyllä huolen hänestä ja valistaa äitiyspakkauksen kautta, ettei tule poiketa massasta, vaan käyttää kiltisti kestovaippoja, kun kaikki muutkin kerran käyttävät.

Äitiyspakkauksen vaipat

Mekään emme uskaltaneet tehdä vastarintaa, vaan valitsimme itsellemme mieluisimmat mallit ja sillä tiellä ollaan oltu tähän asti! Mutta nyt... Mieltäni ei enää nykytilanteessa lämmitä niin hirveän paljon se tosiasia, että kahden lapsen kanssa vaippapyykkiä pestään lähes joka toinen päivä ja niiden harsojen taitteluun menee pieni ikuisuus samalla, kun talon muutkin työt kaatuvat päälle. Nyt on autokin viimein hankittu, joten niitä kertakäyttövaippoja ei tarvitsisi enää kirjaimellisesti raahata niska limassa mäkeä ylös ja ne voisi varmaan polttaakin (?), kun taloa ja käyttövettä toistaiseksi lämmitetään puulla. Miksi siis valita edelleen kestovaipat?

Taskuvaippoja

Olen tapojeni orja, enkä varmaan osaisi edes ostaa oikean kokoisia vaippoja kaupasta, kun ei ole koskaan tarvinnut. Kuten naapurin mieskin totesi, eikö se 8-16 kg tarkoita, että siihen vaippaan sopii sen verran sitä itseään. Että eikö kannattaisi aina ostaa niitä isoimpia, niin ei tarvitsisi vaihtaa vaippaa niin usein? ;) Vaikka ajatus kuulostaakin houkuttelevalta (?!), niin emme me taida vieläkään kestoilusta luopua. Vauvan iho hengittää paremmin ja ottaen huomioon molemmilta vanhemmilta perityt atooppisen ihon riskitekijät, niin tämä on nostettava ihan todellisena asiana esille. Muovivaipan hiostus tuskin tekisi hyvää herkälle iholle. Mieltäni lämmittää myös se tosiasia, että ruokakaupasta ei tarvitse kantaa muovia joka reissulla kotiin vain, jotta ne kertakäyttövaipat voisi heittää kaatopaikalle käytön jälkeen, vaikka siinä ei juuri tarvitsisi itseään enää rasittaakaan. Pahitteeksi ei tässä konkurssissa myöskään ole se, että vauvan vaippoihin on käytetty hurjat 75 Norjan kruunua (= 10 euroa), jos ei oteta huomioon pesupähkinöihin ja pyykkikoneen käyttämään sähköön kulunutta rahaa. Harras toiveeni alunperin oli myös se, että esikoinen oppisi kuivaksi hieman nopeammin kestovaippailun ansiosta. Potalla alettiin istumaan hänen ollessaan puolivuotias ja noin 2,5 vuoden iästä lähtien on tarvittu enää vaippaa yöllä, päikkäreillä ja kyläilyreissuilla, toisin sanoen kotona viiletetään ilman vaippaa (nykyään jo lähes ilman vahinkoja!).

Mm. näiden faktojen takia ollaan edelleen jatkamassa kestovaippalinjalla, mutta uskaltauduin pyytämään apua Myllymuksuilta* ja kokeilemaan uusia vaihtoehtoja tuttujen harso + imu + kuori (alkaa olla melkoinen paketti tuo yövaippa!) ja taskuvaippa + imu -yhdistelmien lisäksi. Kun vielä saadaan se kuivausrumpu ja kuivauskaappi käyttövalmiuteen, niin eiköhän tämä tästä helpota tuon pyykkivuorenkin kanssa, kun ei tarvitse suunnitella pyykkäysjärjestystä monta päivää etukäteen (ja joojoo, tiedän, että ne kuormittaa luontoa, mutta en minä niitä joka kerta aio käyttää!).

Myllymuksujen housuvaippoja

P.S. Itse opiskelin aikoinaan kestovaippoihin liittyviä juttuja kestovaippainfon sivuilta ja Tiina Törnströmin Vaippailmiö-kirjasta. Voin suositella molempia, mutta suosittelen myös kysymään kestovaippailusta tutuilta, jotka oikeasti tietävät kertoa vähän käytännön niksejä alkuun pääsemiseksi. Eikä tämän asian kanssa tarvitse olla absolutisti, ei kestovaippailu ole mikään autuaaksi tekevä asia! Moni kestoilee päivällä ja käyttää kertakäyttövaippoja yöllä, ja se on hienoa! Jokainen kestovaippaan (tai pottaan) tehty pissa on kertakäyttövaipan verran muovia pois kaatopaikalta ;)

Vaippailmiö

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti