maanantai 3. helmikuuta 2014

Makua lounassalaattiin

Kevyempään elämään kuuluu kevyt lounas, mikä aika usein tarkoittaa salaattilounasta. Eli paljon myrkyllistä vihreää, riittävästi proteiinia ja sopivasti hyviä rasvoja. Perussalaatti alkaa kuitenkin aika pian tökkiä, mutta tässä pari vinkkiä, miten saada vähän lisämakua lautaselle.

Borges Ferran Adria -öljyt

Maustetut oliiviöljyt: Basilika- ja sitruunaöljyt ovat aivan loistava lisä salaattiin (ja miksei myös leivälle ja muuhun ruoanlaittoon!). Ainaki pippurilla maustettua öljyä saa kahden edellä mainitun lisäksi Prismasta, noista muista kuvan öljyistä en tiedä. Joka tapauksessa, loraus basilikaöljyä pelastaa vähän kehnommankin salaatin :)

Santa Maria Extra Fine Selection

Mausteet: Lihan, kalan ja kanan maustamisessa ei kannata säästellä, koska vihreät osiot salaatista eivät juuri millekään maistu. Uudet suosikkini ovat löytyvät Santa Marian Extra Fine Selectionista (kiitos vävylle, kun tutustutit minut näihin herkullisiin mausteseoksiin!). Pidän erityisesti Chili Explosion -seoksesta ja näyttää uppoavan muilleki perheenjäsenille, myös lapsille, kunhan muistaa kohtuukäytön ;)

Cashewpähkinät

Pähkinät: Hyviä rasvoja ja proteiinia pienessä maistuvassa paketissa. Kourallinen salaatin päälle ja avot, saa vähän hampaillekin töitä :)

Yrtit eivät ole vain koristeita

Yrtit: Kohta ne kasvavat taas omallakin maalla (no on se kesä kohta!), mutta siihen asti selvitään kaupan valikoimilla. Kesällä noita ruukkuja istutellaan omaan maahan käytön jälkeen, jotta selviäisivät hengissä vähän pidempään tai tuottaisivat uutta satoa. No yleensä eivät säily, eivätkä tuota, mutta voihan sitä silti yrittää! Norjassa huomasin, että kaipasin ruisleivän ja salmiakin lisäksi myös herneenversoja! Miten ne ei siellä ymmärrä yhtään niiden päälle?

Suolaa sopivasti!

Suola: Kyllä suola. Liikaa ei saa olla, eikä liian vähän. Pitää olla mineraalisuolaa, ettei tule liikaa natriumia, mutta mistä sitä jodia sitten saa? Verenpaine kohisee tai sitten sitä tuskin kuulee huimaamiseltaan. Karkeasti noin teelusikallinen suolaa päivässä on hyvä, mutta siinä onkin hommaa, että tietää mistä ja kuinka paljon sitä suolaa saa? Alkuperäinen ajatukseni taisi kuitenkin liittyä siihen, että myös salaattiin voi laittaa suolaa, ajatella...

<3 paahdettu sipuli <3

Sipuli: Sipulilla saa makua salaattiin kuin salaattiin, olkoon se sitten keltaista, punaista tai valkosipulia, purjoa, ruohosipulia, rouhetta, jauhetta, kypsänä tai raakana. Suosikkini on paahdettu sipuli, joka on tietysti se epäterveellisin suuren rasvamääränsä vuoksi. Syön sitä silti, hah!

Ja nyt jos jollain on vielä joku ässä hihassa, niin äkkiä kommenttia kehiin! Kiitos :)

4 kommenttia:

  1. tämä oli hyä postaus. ite laitan salaattiin yleensä sekaan vaikka näkkileipää murennettuna tai riusleipä kuutioita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näkkileipää! Sitä pitää kyllä kokeilla, ei ole tullut itsellä mieleen :)

      Poista
  2. Itse en tykkää kuivista salaateista ollenkaan, mutta vielä vähemmän valmiskastikkeista. Eipä niin että niitä olisi postauksessa mainostettukaan. No silti. Tässä siis perus-salaattikastikkeeni:

    *Jos käytät tomaatteja (mielellään kypsiä kirsikkatomaatteja) niin pilko ne sopivan kokoisiksi. Jos et tykkää tomaateista salaatissa niin sitten vaan muut ainekset sekaisin.
    *Suolaa ja (oliivi)öljyä päälle, sopivasti - tomaatit alkavat mehustua, saavat seistä vaikka puolikin tuntia lämpimässä, mutta 5 minuuttiakin on jo hyvä alku.
    * Sitten mukaan mustapippuria, loraus balsamicoa (tai balsamietikkaa) ja kaksi lorausta jotain hapokasta, meillä yleensä appelsiinimehua.
    Tästä tulee n. 1/2-1 dl kastiketta, riippuen miten nesteitä läträä. Sitten salaatinlehdet päälle ja sekaisin tomaattien kanssa, ja avot, maistuu vihreäkin aines eikä vaan lisukkeet.

    Kun salaatti on kostutettu niin päälle voi sitten mielen mukaan laittaa protskuja jne. Jos laitat avokadoa salaattiin niin sen voi laittaa kuutioituna vaikka tuonne tomaatti-kastike sekoitukseen, tekee kastikkeesta ihanan kermaisen vaikka avokadon palat jäisivätkin pääosin kokonaisiksi sekoitettaessa.

    Omnomnom salaattia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kuulostaa kyllä tosi hyvältä! Täytyy ehdottomasti kokeilla :)

      Poista