sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Big "Pretty in Pink Rug" + ohje

Yläkerran vessanmatoksi suunniteltu virkattu matto on viimein valmis. Tai siis valmishan se on ollut jo pitkään, jotenkin tuo päättely ja pingotus ottaa aina vain sen oman aikansa, mistä lie johtuu...

Pretty in pink goes naked, eli omani tein luonnonvalkoisena :)

Alkuperäinen ohje löytyy englanniksi tämän linkin takaa. Tässä sama käännettynä + omasta päästä luusoppaa osuus (jolta olisi ehkä välttynyt, jos olisi tehnyt alkuperäisen ohjeen mukaan kaksinkertaisella kuteella ja isommalla koukulla. Oh well...)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 

Kaunis pinkissä -matto

Tarvikkeet:
Ontelokudetta (omani tein Eko-kuteesta, jossa 1kg on n. 270m. Mattoon kului vähän reilu puolet kuteesta.)
Virkkuukoukku nr 8 (tai käsialan mukaan itsehän en yleensä koepalaa tee)  
Isosilmäinen parsinneula tai pieni virkkuukoukku päättelyyn

Matosta tuli n. 70 cm halkaisijaltaan (alkuperäisellä ohjeellakin pitäisi tulla samankokoinen ??)

Katso lyhenteet täältä.

Virkkaa aloitusketjuun 8 kjs ja sulje se renkaaksi ps:lla.
1. krs:
3 kjs (=1. pp), 15 pp renkaaseen. 1 ps 3. kjs:aan.
2. krs:
6 kjs, jätä 1 s väliin. *1 p, 3 kjs, jätä 1 s väliin*, toista *-* 7 kertaa.
1 ps aloitusketjun 3. s:aan = 8 p.
3. krs:
1 ps kjs-kaareen, 3 kjs (=1 pp), 4 pp samaan kjs-kaareen, 5 pp seuraaviin kjs-kaariin (7*), 1 ps 3.kjs:aan (=1. pp) = 40 pp.
4. krs: 
3 kjs (=1 pp), 4 pp seuraaviin pp, *3 kjs, 5 pp seuraaviin pp*, toista *-* kierros loppuun, 1 ps 3.kjs:aan (=1. pp) =40 pp ja 8 kpl 3 kjs-ketjua 
5. krs:
3 kjs (=1 pp). 4 pp seuraaviin pp siten, että jätät jokaisen pp viimeisen lenkin koukulle odottamaan ja vedät viimeisen pp kohdalla langan kaikkien 5 odottavan lenkin läpi. 
*7 kjs, 1 ks 3 kjs ketjuun, 7 kjs, 5  pp seuraaviin viiteen pp siten, että jätät jokaisen pp viimeisen lenkin koukulle odottamaan ja vedät viimeisen pp kohdalla langan kaikkien 6 odottavan lenkin läpi.* Toista *-* kierros loppuun. 
1 ps ensimmäisen pylväsryppään päähän. = 8 pylväsrypästä ja 16 kpl 7 kjs ketjua.
6. krs: (tässä sovelsin vähän alkuperäisestä ohjeesta, mielestäni näin helpompi)
2ps 7 kjs ketjuun, 3 kjs (=1. pp), 4 pp 7 kjs ketjuun, 1 kjs, *5 pp 7 kjs ketjuun, 3 kjs, 5 pp 7 kjs ketjuun, 1 kjs*. Toista *-* kierros loppuun. Viimeisen 3 kjs:n jälkeen 1 ks (huom!) 3. kjs:aan (=1 ps) = 80 pp ja 8 3 kjs ketjua.
7. krs:
*Jätä yksi pp väliin, 5 pp seuraavaan (kaikki samaan) pp, jätä yksi pp väliin, 1 ks seuraavaan pp. 1 ks pp, jätä yksi pp väliin, 5 pp seuraavaan pp, jätä yksi pp väliin, 1 ks seuraavaan pp.1 ks 3 kjs ketjuun, 2 kjs, 1 ks ensimmäisen ketjusilmukan lenkkiin, 1 ks 3 kjs ketjuun.* Toista *-* kierroksen loppuun (muista lisätä tuohon tähden alkuun se ensimmäinen ks). 
1 ps ks päälle.

Tähän loppuu alkuperäinen ohje, jatkoin siitä näin:
8 krs:
Virkkaa vielä 2 ps pp pitkin siten, että jatkat työtä 5 pylväskaaren keskeltä. 
*1 ks, 6 kjs, 1 ks keskimmäiseen pylväskaaren pylvääseen, 8 kjs*. Toista *-* kierros loppuun. Yhdistä ps ensimmäiseen ks:aan. 
9 krs. 
2 ps 6 kjs ketjuun. 3 kjs (=1 pp), 4 pp 6 kjs ketjuun, *5 kjs, 5 pp 8 kjs ketjuun, 5 kjs, 5 pp 6kjs ketjuun* Toista *-* kierros loppuun. 1 ps 3 kjs (=1. pp) päähän.
10 krs
3 kjs (=1 pp). 4 pp seuraaviin pp, *6 kjs, 5 pp seuraaviin pp, 6 kjs, 5 pp seuraaviin pp* Toista *-* kierros loppuun. 1 ps 3 kjs (=1. pp) päähän.
11 krs
4 kjs (=1 pp). 4 pp seuraaviin pp siten, että jätät jokaisen pp viimeisen lenkin koukulle odottamaan ja vedät viimeisen pp kohdalla langan kaikkien 5 odottavan lenkin läpi.
*7 kjs, 1 ks 6 kjs ketjuun, 7 kjs,
5  pp seuraaviin viiteen pp siten, että jätät jokaisen pp viimeisen lenkin koukulle odottamaan ja vedät viimeisen pp kohdalla langan kaikkien 6 odottavan lenkin läpi.* Toista *-* kierros loppuun. 1 ps 1. 7 kjs ketjuun. 
12 krs
3 kjs (=1. pp), 4 pp 7 kjs ketjuun, 1 kjs, *5 pp 7 kjs ketjuun, 3 kjs, 5 pp 7 kjs ketjuun, 1 kjs*. Toista *-* kierros loppuun. Viimeisen 3 kjs:n jälkeen 1 ks (huom!) 3. kjs:aan (=1 ps)
13 krs
*Jätä yksi pp väliin, 5 pp seuraavaan (kaikki samaan) pp, jätä yksi pp väliin, 1 ks seuraavaan pp. 1 ks pp, jätä yksi pp väliin, 5 pp seuraavaan pp, jätä yksi pp väliin, 1 ks seuraavaan pp.1 ks 3 kjs ketjuun, 2 kjs, 1 ks ensimmäisen ketjusilmukan lenkkiin, 1 ks 3 kjs ketjuun.* Toista *-* kierroksen loppuun (muista lisätä tuohon tähden alkuun se ensimmäinen ks). 
1 ps ks päälle. Katkaise ja päättele kude.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 

Virheistä saa ja pitää huomauttaa, en ole enää varma mitä kaikkea tuohon tuli kirjoitettua (ja onko tuo ylipäätään kenenkään elollisen tulkittavissa).

Matosta tuli mielestäni tosi kaunis, näyttää ihan virkatulta pöytäliinalta! Huono puoli tuollaisessa vähän harvemmassa lattiamatossa on se, että se pitää muotonsa huonosti. Heti kun päältä kävelee matto on jo jostain kohtaa läjässä. Jäin miettimään, josko noita ylempiä ketjuja olisi lyhentänyt yhdellä silmukalla, olisiko matto vetäytynyt juuri sopivasti kasaan. Tosin silloin olisi varmasti pitänyt jättää nuo pienet nypylät uloimmasta kerroksesta pois. No, kokeilkaa ja kertokaa miten teillä onnistui! :D


Tuo kude värjäytyi oudosti pingotuksen jälkeen kuivuttuaan tummaksi päällipuolelta. Samaa havaitsin kuteen kuivuessa ennen virkkaamista, se oli värjäytynyt epätasaisesti. Ilmeisesti silloinkin pinnalla olleet kohdat tummuivat suhteessa alla olleisiin osiin. Tuossa värierot eivät haittaa, mutta kannattaa olla varovainen, jos haluaa tehdä tarkkaan tämän vaiheen. En tosin tiedä miten tuota voisi ehkäistä, mutta tiedoksi nyt kuitenkin! Ei varmaan kannata jättää pingotusalustana käytettävää styrox-levyä ulos myrskyn aikaan (don't ask). Onneksi naapurin lapset kertoivat löydöstään viereisessä ojassa ja saatiin levy vielä talteen. Liekö tuo väri sittenkin vain kuravelliä...

maanantai 17. maaliskuuta 2014

Ainekirjoitushaasteen kooste

Eiliseen ainekirjoitushaasteeseen osallistuivat seuraavat naiset (käsialanäytteineen): 


Etna -Kädestä pitäen: Ja ei, kotona olo ei tarkoita sitä että aivoja ei olisi tai etteikö niillä saisi aikaiseksi jotain muutakin kuin vaihdettua vaipan ja laulettua "olen omena".
Hannele -Rakkaudella Hannele: Lastensuojelutapauksia on tietysti murheellisen paljon, mutta vaikkapa liian valkoiseksi sisustettu koti tai äidin korkokengät eivät ole vielä se kaikkein pahin, mitä ihmistaimelle voi tapahtua.
Kukkavarvas -Uusioperheen kuviot ja kaviot: Eikö sitä mattoa saisi puhtaammaksi yhtään vähemmällä mölyllä? Ja parhaanne mukaan toki tähtäätte ampumisharjoituksenne aina lapsen päiväuniaikaan. Tämä on salaliitto roskakuskien kanssa, jotka toki myös saapuvat vain lapsen ollessa unilla. 
Liina -Pudonneita omenoita: Etten osaa mitään todella siistiä, kuten päälläseisonta tai levitaatio
Paula -Kupla: ...esikoinen vielä onnellisena rutistaa hymy huulilla: "Äiti, sinulla on iso maha. Niinku muumilla. Niinku samanlainen!"
Pikkuplaneetta -Pikkuplaneetta: Hoitaja G ei koe ansainneensa F:n kiukkuja. Tänäänkin hän on tukenut F:n lapsen kynänpitelyharjoituksia ja keksimällä keksinyt lapselle puuhaa, ettei hän sotke isompiensa leikkejä.
Suotar -Ylityspaikka: Nimesin haasteeni rohkaisevasti Pieleen Menee Kuitenkin -liikuntahaasteeksi.
Tippalilla -Nepetalactoni: ...juuri tästä ei parane koskaan ja ennuste on huono. Mä vastasinki sille, että me tehdään sitten Ipanasta esimerkkitapaus ja vilautin leveintä hymyäni.
Tuuli -Tuulista: Nämä pienet draamakuningattaret ovat kaikille tuttuja. Vähitellen he oppivat sietämään pettymyksiä, sitten odottamaan niitä ja – kaikista rasittavimmillaan rakastettavimmillaan – pahoittamaan mielensä jo valmiiksi.
Äni -Mukki Makki: Tosikoinen - luonnollisesti - itkeä tihrustaa ja poikkeuksetta toistaa mielensäpahoittajatanssinsa: kääntyy ympäri, kävelee metrin kauemmaksi tarkasti vältellen mahdollisia lohduttavia sylejä, heittäytyy vatsalleen lattialle ja parkuu parkumistaan. Henkeä vetäessään vilkaisee vielä kieltäjää, kunnes jatkaa kovemmin.

Käykääpäs lukemassa neitokaisten vuodatuksia! Koska ainekirjoitushaaste on Liinan lapsi, niin siirrän pyynnöstä vuoroni hänelle. Jäämme odottamaan haasteen kohtaloa :)

sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Mielensäpahoittaja

Tänään ainekirjoitushaaste saa jatkoa naisille (ainakin itselleni) niin kovin helpon aiheen parissa. Saanko esitellä:

Mielensäpahoittaja

Naisella on etuoikeus pahoittaa mielensä mistä tahansa ja milloin tahansa. Halusi tai ei. Sitä ei aina itsekään voi ennakoida mielensä juonenkäänteitä, kun koskaan ei tiedä mitä päivä tuo tulleessaan. Joskus, kuten tänään, tuo pahanmielenkätyri oli ompelukone. Tai saumuri. Tai oikeastaan ne verhot, jotka on tarkoitus ommella ylijäämäpaloista. Eihän siitä mitään tule, kun tällä omalla kokemuspohjalla lähtee ompelemaan rullakappaverhoja sellaisesta tilkkutäkistä. Ei tule suoraa saumaa, eikä riitä hermo, mutta periksikään ei voi antaa. Prkl.

Viime viikolla pahoitin mieleni (en muista enää mistä) ja revin sitten kynsinauhoja ja kynsiä siinä kiukuissani. No sattuipa sitten niin, että peukaloni kynsi liuskoittui siinä ohessa ja suutuspäissäni repäisin sen irti, jolloin kauhukseni huomasin katsovani kynnen tyvessä kynsipohjaa hermoineen ja haavanesteineen kynnen sijaan. Hirveä paniikki päälle ja tarvittavat toimenpiteet tuhon suojaamiseksi. Tuska oli aikamoinen ja siitähän se sitten paha mieli vain otti lisää tulta alleen. Prkl.

Ja niin kuin siihen paljaaseen kynsipohjaan ei olisi jo valmiiksi sattunut tarpeeksi, niin sehän piti tietysti seuraavana päivänä lyödä jääkaapissa johonkin terävään reunaan, niin että veri lensi ja seuraavat pari tuntia täristiin shokin jälkimainingeissa sohvalla peiton alla. Eikä ole mitään iloa yläasteella käydystä näppiksen kurssista ja siellä opitusta kymmensormijärjestelmästä, kun tässä nyt yhden käden etusormella tätä tekstiä hakataan. Hukkaan meni sekin aika, olisi kannattanut käydä köksän tunnilla, niin ei tarvitsisi aina lasten syödä voileipiä lounaaksi. Prkl.
 
Mies on myötätuntoinen ja yrittää lohduttaa, mutta se ei auta, että hän käy itse koulutuksissa ja kertoo terveisiä tutuilta ja kysyy sitten miten täällä on pärjätty. No en ole kuule kateudeltani saanut muuta tehdyksi kuin itkettyä menetettyä ammattitaitoa, ihmissuhteita ja kynttä. Ei minusta enää mihinkään muuhun ole kuin kakkavaippoja vaihtamaan, eikä oikein enää siihenkään, kun en halua sitä itseään vasten hermoja. Prkl.

Kakasta puheen ollen kuopuksen vaippaihottuma talttui kertakäyttövaipoilla ja sekös otti kestovaippailijaa aivoon. Eikö sen pitäisi mennä juuri toisinpäin? Että luonnonkuidut ovat parempia vauvan pyllylle kuin muovi. Mutta ilmeisesti kuivuus oli parempi kuin yön läpi märkä vaippa kuopuksellemme. Mutta mikä siinä on, että niiden kertakäyttövaippojen pitää haista niin imelälle? Varmaan jollekin kedonkukkasille yrittävät tuoksua, mutta kyllä on sellainen löyhkä, että mieluummin haistelen kyllä ihan sitä pissaa, tietää ainakin, että pitää vaihtaa se vaippa. Prkl.

Ja sitten, kun on jo valmiiksi niin hyvä mieli, niin esikoinen vielä onnellisena rutistaa hymy huulilla: "Äiti, sinulla on iso maha. Niinku muumilla. Niinku samanlainen!" Mitä siihen sitten sanot? Perseelleen meni sekin dieetti taas. No en sanonut, mutta mietin. Ihme on kun ei herkkuja syömällä vyötärö löydy! Prkl.

Ja luntakin satoi taas ja tuli pakkanen. Se oli lyhyt kesä se. Prkl.
 
Opettajan kommentti: Minä niin mieleni pahoitin, kun et aloittanut "Kyllä minä sitten niin mieleni pahoitin". Ei muuta. Hyvin kuulostaa menevän.

Arvon uuden haasteen laatijan ASAP, kunhan tästä illasta ensin selvitään ilman kenenkään romahtamista.

perjantai 14. maaliskuuta 2014

Mehujehu-arvonnan voittaja



Kiitos kaikille arvontaan osallistujille! Pinkin mehujehun uusi omistaja on Johanna, laitan sulle viestiä asap! Arvonnan voittaja selvisi jälleen true random number generatorin avulla, siinä on kyllä näppärä kone :)


Jos jollekin tuli nyt paha mieli, kun ei onni suosinut, niin voi joko käydä mehujehun nettisivuilla* tilaamassa omansa tai osallistua sunnuntain ainekirjoitushaasteeseen, jossa aiheena osuvasti mielensäpahoittaja ;) Tämä mielensäpahoittaja lähtee nyt parantelemaan kynnetöntä peukaloaan (se onkin sitten oma tarinansa) ja miettimään syntyjä syviä. See you!

tiistai 11. maaliskuuta 2014

"Leikkimökki" -tilannekatsaus

Muistatteko vielä, kun kokosin omia ja teidän ideoita leikkimökin sisustusta varten? Projekti etenee pikku hiljaa (kuten kaikki muukin; h i t a a s t i), mutta eilisen uurastuksen jälkeen huoneessa näyttää nykyään tältä:


No okei, en jaksanut järjestellä nukkekotia, I'm sorry! Mutta heivasin kaikki lastenkirjat  roskiin odottamaan kirjahyllyyn sijoittamista ja vanhat hyllyt pois uuden tieltä, joten huoneeseen tuli mukavasti tilaa :)

Äidin virkkaamat perhosverhot siirrettiin aulasta tänne vanhojen hapristuneiden verhojen tilalle.

Satupuu paikallaan

Kanto-korissa pehmoleluja ja nukkeja

Satupuu-oksa ja Ikean "katiska" leluille

Löysin kuin löysinkin niitä vihreitä SmartStoren laatikoita! Niitä tarvittiin MONTA miehen legoja varten :D

Ovellakin on jotain porukkaa

 
Tarrojen asettelu oli kohtuullisen työlästä, koska ne pitäisi asettaa tasaiselle alustalle ja minä jääräpäänä liimailin niitä puupaneeliin! Osa ei meinannut millään asettua noihin pontin kuoppiin, mutta kun aikansa kynsillä paineli, niin sinne jäivät.

Jyskin korit Ikean hyllyssä. Hyvin sopii nuo värit satupuun väreihin, tykkään :)

Tästä on hyvä jatkaa; lamppu on tilattu ja matosta kyselyt menossa. Eikä niitä kanto- ja kivi-istuimiakaan ole unohdettu. Josta tulikin mieleeni, että älkääpä unohtako arvontaa, aikaa on vielä huominen, klik klik!

sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Pagunette vahakangas piirustusalustana

Remonttimme on edistymässä hyvää vauhtia, viimeistelyjuttujen parissa on mennyt viime viikot. Tuvan pöytä kaikessa vihreydessään pistää vielä vähän silmään ja se on tarkoitus maalata ja entisöidä lähiaikoina. Siitä huolimatta, ajattelin jo nyt suojata tuota perintökalleutta vähän paremmin tyttöjen hurjilta taiteilutuokioilta, niitä nimittäin saa todistaa lähes päivittäin. 

Huom. matching colours -paidan pöllöt ja liinan linnut ja sormet :)

Ratkaisu löytyi Eijan Kangas ja Leikkuusta*, eli tuttavallisemmin Eijan kankaasta, 140*140 pala Pagunetten lintukuvioista vahakangasta. Se on helppo heittää tuvan pöydän suojaksi ja nopea taitella taas takaisin samaan jemmapiiloon piirustusvälineiden kanssa.

Pagunetten sivuilta löytyy vaikka mitä, kannattaa käydä katsomassa :) Sivuja ei valitettavasti löydy suomeksi, mutta kyllähän kaikki nyt sen verran ruotsia osaa, että tuotteiden kuvia pystyy katsomaan, eikö ;)

Tuolla nykyisen omistajan Susannan ylläpitämillä nettisivuilla kannattaa muuten käydä säännöllisesti; sieltä -ja vain sieltä- löytyy kuukauden tarjous, jota kannattaa kyllä hyödyntää :) Maaliskuun tarjous on ainakin meille ajankohtainen, kun sisään kannettiin juuri uuden karheat sohvat ;)

Kyllä, esikoinen pitää tuota prinsessamekkoa 24/7 yllään, huolimatta siitä, että se on revennyt jo lähes joka saumasta ja jää kiinni joka paikkaan. Saisikohan täti vielä parannettua sen jollain kirurgisella toimenpiteellä (mekon siis)...

Itsekin olen päässyt pitkästä aikaa ompelukoneen ääreen rauhoittumaan ja tuloksena on liuta lyhennettyjä verhoja, jotka sain myös silitettyä, kun ensin löysin silitysraudan (vain vähän pohjaan palaneen) ja sumutepullon (en löytänyt, ostin uuden). Ottakaa nyt huomioon, että muutosta on vasta vähän vajaa vuosi, eihän sitä nyt joka vuosi silitysrautaa tarvitse, kun ei satu häitä tai hautajaisia kohdalle. Lisäksi lyhensin yhden päiväpeiton ja ylijäämäkankaasta tuli hieno tyyny (siitä voisin vaikka kuvankin laittaa!). Verhoprojekteja on vielä pari jonossa, joten ompeluartesaanisiskoni vierailu ei olisi voinut sattua parempaan saumaan, kirjaimellisesti :D

torstai 6. maaliskuuta 2014

Mehujehu

Heureka! Taas on suomalaiset keksiny jotain mullistavaa! Ainakin näin äidin näkökulmasta Mehujehu* on mullistava keksintö :)


Varsinkin autolla tai vaunulla liikkeellä ollessa ja uhman yllättäessä perheemme ensiapupakkaukseen on kuulunut pieni rusinapaketti (mielellään sellainen, jossa on prinsessan kuva) ja pillimehu. Mutta kun siinä meinaa käydä niin, että niitä pillimehupurkkeja puristellaan ympäriinsä: omille vaatteille, vaunuun, autonistuimelle, äidin vaatteille jne... Näette varmaan mitä ajan takaa. Ja sitten kun se kullannuppu viimein nukahtaa, niin loput mehusta valuvat suupielestä ja pillin kärjestä edellä mainittuihin paikkoihin. Ruokapöydässä sama homma toistuu. No ei toistu enää!


Joku ehkä väittäisi, että mehujehu menee samaan kategoriaan konttauskypärien ym. kanssa hyödyllisyytensä puolesta, mutta itse kyllä näen tuotteelle selkeän kohderyhmän, joka varmasti osaa arvostaa mehutahrattomia konflikteja ja helpompia mehun juomisen harjoitteluhetkiä :)


Koska olen varma, että myös siellä ruudun toisella puolella on keksintöä arvostavia yksilöitä, järjestänkin yhdessä Innotuningin kanssa arvonnan, jossa voit voittaa PINKIN (tietysti!) mehujehun itsellesi :) Arvontaan osallistut jättämällä kommentin tunnistettavine yhteystietoineen tämän postauksen tai facebook-julkaisun kommenttikenttään. Aika alkaa nyt ja sitä riittää aina tuonne ensi viikon torstaihin 13.3. saakka. Onnea matkaan! :)

Mehujehu -lasten oikeesti